Mišice trebuha

 
 
 
abs2
 
Prema trebušna mišica (latinsko musculus rectus abdominis) teče od žličke prsnice in spodnjih rebernih hrustancev navzdol na dimeljnico in pubično simfizo in je prekinjena z tremi ali štirimi kitastimi vložki. Mišica leži v vezivnem tulcu (rektusova ovijalka), ki jo sestavljajo aponevroze prečne trebušne mišice ter zunanje in notranje poševne trebušne mišice. Oživčujeta jo živca intercostales in iliohypogastricus. Prema trebušna mišica poteza medenico navzgor oziroma vleče prsni koš navzdol.
 

Zunanja poševna trebušna mišica (latinsko musculus obliquus externus abdominis) teče s spodnjih osmih reber postrani navzdol proti srednji ravnini in se z aponevrozo konča v rektusovi ovijalki in dimeljski vezi. Oživčujeta jo živca intercostales in lumbalis. Zunanja poševna trebušna mišica fleksira prsni in ledveni del hrbtenice ter poteza prsni koš v svojo stran in rotira v nasprotno. Je pomožna ekspiratorna mišica. Sodeluje pri stabilizaciji medenice in trupa.

Notranja poševna trebušna mišica (latinsko musculus obliquus internus abdominis) se začne na zgornjem robu črevnice in ingvinalnem ligamentu, končuje pa na hrustancih zadnjih štirih reber ter v rektusovi ovijalki. Njegovi snopiči potekajo pravokotno na snopiče prejšnjega. Oživčuje jo živec intercostales. Naloga notranje poševne trebušne mišice je fleksija prsnega in ledvenega dela hrbtenice, poteza prsni koš proti medenici in ga rotira na svojo stran - je antagonist zunanji poševni trebušni mišici.

Prečna trebušna mišica (latinsko musculus transversus abdominis) teče s črevničnega grebena in zadnjih reber ter se končuje v rektusovi ovijalki. Oživčuje jo živec intercostales. Zgornji del prečne trebušne mišice poteza rebra medialno in oži prsni koš - je ekspiratorna mišica. Spodnji del mišice zmanšuje premer trebušne votline, potiska trebušne organe.

 

VAJE ZA TREBUŠNE MIŠICE (klikni)