Mišice hrbta

VAJE ZA HRBTNE MIŠICE (klikni)

Široka hrbtna mišica (musculus latissimus dorsi) je velika mišica na hrbtu. Tvori zadajšno pazdušno gubo. Izvira iz trnastih odrastkov zadnjih petih prsnih vretenc, vseh ledenih vretenc, črevničnega grebena, prsnično - ledvene (torakolumbalne) aponevroze in dvanajstega rebra ter se pripenja na greben pod malo grčo nadlahti.Široka hrbtna mišica skrbi za retrofleksijo, primikanje in notranjo rotacijo ramenskega sklepa. Pri fiksiranem zgornjem udu lahko dviga trup in rebra. Je tudi pomožna ekspiracijska mišica pri forsiranem izdihu.

Trapezasta mišica, (musculus trapezius), tudi kapucasta mišica, izvira iz zatilnice ter trnov vratnih in prsnih vretenc. Pripenja se na lopatični greben in akromij. Glede na potek jo delimo v zgornji del, ki lopatico dviga in rotira, srednji, ki lopatico premika k hrbtenici, in spodnji, ki lopatico vleče navzdol in rotira. Poleg tega je funkcija trapezaste mišice tudi iztezanje vratnega in prsnega dela hrbtenice.

 

 


Velika rombasta mišica (musculus rhomboideus major) je ploščata mišica hrbta. Izvira iz prvega do četrtega trna prsnih vretenc, ter se skupaj z malo rombasto mišico narašča na medialni rob lopatice. Mišica sodeluje pri primikanju in notranji rotaciji lopatice ter retrakciji ramenskega obroča. Sodeluje tudi pri iztezanju prsnega dela hrbtenice.

Mala rombasta mišica (latinsko musculus rhomboideus minor) je ploščata mišica hrbta. Izvira iz zadnjih dveh trnov vratnih vretenc, ter se skupaj z veliko rombasto mišico narašča na medialni rob lopatice. Mala rombasta mišica sodeluje pri primikanju in notranji rotaciji lopatice ter retrakciji ramenskega obroča. Sodeluje tudi pri iztezanju prsnega dela hrbtenice.

 

VAJE ZA HRBTNE MIŠICE (klikni)