Preprosti ogljikovi hidrati

Kaj so preprosti (enostavni) OH?

NAJPOGOSTEJŠI PREPROSTI OH:

Monosaharidi

So najbolj enostavni  OH in ne morejo biti hidrolizirani v manjše OH.

So glavni vir goriva za metabolizem. Uporabljeni so tako za vir energije (glukoza, najpomembnejša v naravi), kot v biosintezi. Ko monosaharidi niso takoj potrebni mnogim celicam, so pogostokrat preoblikovane prostoru bolj primernim oblikam, polisaharidom. Pri mnogih živalih, tudi ljudeh, je ta skladiščna oblika glikogen, še posebej v jetrih in mišicah.

Pri rastlinah je škrob ta skladiščna oblika.

Galaktoza

Monosaharid, imenovan tudi  »možganski sladkor«, manj sladka od glukoze in tretirana kot hranljivo sladilo zaradi svoje kaloričnosti. Nahaja se v mlečnih proizvodih, sladkorni repi, rastlinskih smolah in rastlinskih sluzeh. Prav tako je sintetizirana v telesu, kjer  se oblikuje del glikolipidov in glikoproteinov v mnogih tkivih.

Glukoza

Monosaharid, znan tudi kot krvni sladkor, grozdni sladkor, koruzni sladkor. Vsaka živa celica jo potrebuje kot vir energije in metaboličnega posrednika. Je eden glavnih produktov fotosinteze in začetnik celične respiracije tako pri prokariotih, kot pri eukariotih.

Pri živalih je glukoza posledica razpada glikogena (proces = glikogenoliza), pri rastlinah pa posledica razpada škroba. Pri živalih je glukoza sintetizirana v jetrih in ledvicah iz ne-karbonatnih posrednikov, kot sta piruvat in glicerol (proces = glukoneogeneza).

Glukoza se pridobiva z encimatsko hidrolizo škroba, katerega se dobi iz koruze, krompirja, riža in pšenice.

Fruktoza

Tudi levuloza, preprost reduktivni sladkor,monosaharid, eden treh pomembnih prehrambenih monosaharidov, poleg glukoze in galaktoze.

Viri fruktoze: med, drevesno sadje, jagodičevje, melone, nekatera gomoljasta zelenjava, kot so: repe, sladki krompir, pastinak, čebula. Ponavadi je fruktoza v rastlinah v kombinaciji skupaj z glukozo v obliki disaharida sukroze. Fruktozo lahko dobimo tudi s presnovo sukroze, ter visoko fruktoznega koruznega sirupa.

Kristalinska fruktoza in visoko fruktozni koruzni sirup, sta pogosto zamešana, kot eno in isto, prva je preprosto čista 100% fruktoza, drugi pa je mešanica skoraj enakih količin fruktoze in glukoze. Fruktoza je lahko anaerobno fermentirana s kvasovkami oz.bakterijami. Encimi kvasovk preoblikujejo sladkor (glukozo ali fruktozo) v etanol in oglj. dioksid.

Oglj. dioksid , ki se sprosti med fermentacijo ostane raztopljen v vodi, kjer doseže ekvilibrium s karbonsko kislino, razen če ni prisoten zrak pri fermentaciji. Raztopljen oglj. dioksid in ogljikova kislina ustvarijo karbonizacijo pri ustekleničeno fermentiranih pijačah.

Prva stvar zakaj se fruktoza uporablja v prehranske namene, poleg tega da je relativno poceni v primerjavi s saharozo, je njena relativna sladkost. Je namreč najslajša izmed vseh naravnih OH. Vendar je 5-ciklična oblika fruktoze, ki je tako sladka, 6-ciklična pa je sladka, kot navadni namizni sladkor. Na žalost pa segrevanje fruktoze vodi v formiranje 6-ciklične oblike.

Fruktoza ima najvišjo vodotopnost med vsemi sladkorji, zato se uporablja pri izdelavi sladkarij zaradi mehkosti.

Disaharidi:

Dva združena monosaharida se imenujeta disaharid.

Sukroza ali saharoza

Disaharid iz glukoze in fruktoze – namizni sladkor, izvira samo iz rastlin. Je najpogostejše prehrambeno sladilo, čeprav so ga  v veliki meri nadomestili fruktozni sirupi. Najpogosteje je ekstrakt sladkornega trsa in sladkorne repe, očiščen in kristaliziran.

S strani sesalcev je lahko prebavljiva.

Laktoza

Mlečni sladkor, predvsem se nahaja v mleku, predstavlja 2-8% teže mleka. Disaharid, ki ga sestavljata glukoza in galaktoza. Razgradnjo laktoze (katabolizem) opravi encim laktaza, ki jo razgradi na glukozo in galaktozo, ki se nato naprej absorbira.

Produkcijo laktoze (anabolizem) opravijo mlečne žleze pri sesalcih z združitvijo glukoze in galaktoze.

Laktozna intoleranca je nezmožnost prebave laktoze, zaradi pomanjkanja laktaze v prebavnem sistemu oziroma njena prisotnost je zmanjšana. Disaharidi se ne morejo absorbirati skozi stene tankega črevesa v krvni obtok in tako laktoza preide v debelo črevo, kar povzroča napihnjenost, napenjanje,krče;

Maltoza

Ali sladni sladkor – disaharid formiran iz dveh enot glukoze.

Dodatna enota glukoze ustvari maltotriozo, naslednje enote ustvarijo dekstrine (maltodekstrine) in na koncu škrob.Encim maltaza v živih organizmih poskrbi za razpad maltoze na dve enoti glukoze.

Maltoza se pridobiva iz ječmena in rži, ponavadi za pivo in žgane pijače.

Preberi več: