ŽIVILA

Pomen zdrave prehrane:

Prehrana, gibanje in zdravje so tesno povezani. S prehranjevanjem lahko zdravje varujemo in hkrati preprečujemo zvišan krvni tlak, zvišan holesterol in zvišan sladkor v krvi ter debelost (preveč maščobnega tkiva v telesu), ki so dejavniki tveganja za nastanek kroničnih bolezni, predvsem srčno žilne bolezni, rakave bolezni, sladkorno bolezen tipa II in druge. Pravilno prehranjevanje je torej še toliko bolj pomembno, če želimo pre-oblikovati naše telo.

 

Kaj sploh pomeni "zdrava prehrana" ?

Zdrava prehrana vključuje več vidikov prehranjevanja. Zelo pomembno je število obrokov. Človek naj bi zaužil dnevno najmanj tri obroke. Najbolje je zaužiti pet obrokov dnevno. Količina hrane naj bo primerna naši telesni aktivnosti, ali preprosto povedano: pojejmo toliko, kolikor porabimo in ne pozabimo na ustrezno količino zaužite tekočine!

normal_prehranska_piramida

Prehranjevalna piramida

In kako se prehranjujemo pri nas?

Naša hrana vsebuje premalo zelenjave in sadja ter preveč maščob, predvsem živalskega izvora. Prepogosto cvremo ter tako naši hrani dodajamo odvečne maščobe. Uživamo preveč sladkorja oziroma hrane, ki ji dodajamo sladkor. Tudi solimo preveč. In tisto, kar je zelo pomembno je količina hrane. Energije, ki jo dobimo iz zaužite hrane ne porabimo dovolj (preveč hrane ali premalo fizične aktivnosti). Poskusimo se prehranjevati z enostavnimi obroki, bogatimi  z zelenjavo (vitamini, minerali, vlaknine, zaščitne snovi) in bolj revnimi z maščobami. Tako bomo pripravljeni za toplejše dni.

Nezdravo se prehranjuje več, kot polovica prebivalcev Slovenije (vir:aktiv.si)
 
Na Inštitutu za varovanje zdravja ocenjujejo, da je pogostost splošnega nezdravega prehranjevanja v populaciji odraslih prebivalcev Slovenije približno 52%, po klinični oceni pa ima približno 64% preiskovancev že prisotne dejavnike tveganja za nastanek bolezni nezdravega življenjskega sloga. Podatki kažejo, da neredno uživamo zajtrk, si časovno in količinsko neustrezno razporejamo obroke, ki jih pripravljamo premalo skrbno. Uživamo prevelike količine zdravju škodljivih maščob, soli in sladkorja ter premajhne količine sadja, predvsem pa zelenjave. Če bi v Sloveniji povečali uživanje zelenjave in sadja za 100 gramov na dan, bi lahko zmanjšali tveganje za srčno-žilne bolezni za 10%, za možgansko kap za 6% in za nekatere vrste raka za 6%.